Holland Doc

Another Perfect World

VPRO

Femke Wolting en Jorien van Nes schetsen een fascinerend beeld van de opkomst van virtuele werelden. Maar wie zijn de makers van deze werelden en welke ideeën en ideologieën liggen eraan ten grondslag?

Mondiaal wordt er jaarlijks 1,5 miljard dollar verdiend met handel in virtuele goederen. In 2011 wordt verwacht dat 80 procent van de mensen naast hun profiel op Hyves & Facebook ook een avatar zullen hebben in één of meerdere werelden

Lineage, EVE Online en Second Life zijn voorbeelden van virtuele werelden waarbij de makers en spelers hun eigen paradijs kunnen creëren, ver verwijderd van de echte wereld; nieuwe werelden geheel naar eigen inzicht ingericht, variërend van democratie tot dictatuur. Hier leiden de virtuele inwoners een leven waarvan zij vroeger niet durfden te dromen; van warlord tot succesvol cybersex ondernemer.

Maar wie zijn de makers van deze werelden en welke ideeën en ideologieën liggen eraan ten grondslag? Hoe gaat het bouwen van een virtueel Utopia in zijn werk? Wat zijn de economische en politieke regels in de virtuele wereld? Is er persvrijheid? Hoe wordt er handel gedreven? Moeten de virtuele inwoners zich aan wetten houden, of zijn zij eindelijk helemaal vrij? Zijn het echt ideale werelden zonder aardse beperkingen?

Ze gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen.Ze spreken de oprichters van de grootste virtuele werelden, waaronder Philip Rosedale van Second Life, Jae-Kyung Song van Lineage, Hilmar Veigar Petursson van EVE Online en Raph Koster van Metaplace over de ideeën achter hun werelden. Maar ook over de strijd die dat oplevert tussen de makers en spelers.

Zoals in het geval van Peter Ludlow. In het echte leven is hij professor filosofie, maar in Sims Online was hij hoofdredacteur van de krant “The Alphaville Herald”. Na kritische berichtgeving over misstanden in deze virtuele wereld, werd hij door de makers ‘rücksichtslos’ verwijderd uit het spel. Second Life ondernemer Kevin Alderman uit Florida klaagde een dief aan die zijn lucratieve virtuele seksbedden kopieerde, voor een ‘echte’ rechtbank. En Sung Bo Yong, die samen met duizenden andere gefrustreerde spelers in Lineage een heuse revolutie voor democratie en vrijheid voerde tegen de machthebbers in het spel.