Holland Doc

Angst

VPRO, NPS

Eén op de vijf Nederlanders ontwikkelt gedurende zijn leven een angststoornis. Hun leven wordt lamgelegd door terugkerende, hevige angstgevoelens. Deze angsten staan vaak niet in verhouding tot de prikkel, en soms is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden.

In de indringende film Angst volgt Michiel van Erp de levens van zes mensen, die allemaal lijden aan angsstoornissen. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt; met verschillende therapieën proberen ze hun leven weer op de rails te krijgen.

Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol om weken achtereen niet te slapen, waarom is het voor Nienke zo ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven, en waarom denkt Dieuwke dat ze – ook al heeft ze uren onder de douche gestaan – vies is en daarom afgewezen wordt?
Waar sommigen van hen afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. Alle zes zoeken ze op hun eigen manier naar een handvat om hun leven hanteerbaar te maken in deze intieme film over een voor iedereen herkenbaar maar ongrijpbaar iets: angst.

Regisseur: Michiel van Erp