Na verschillende films over Second Life is dit de eerste documentaire die zich geheel in deze virtuele wereld afspeelt. In My Second Life onderzoekt de regisseur het online leven van Molotov Alva uit Californië, een man die spoorloos verdwijnt uit het echte leven en plotseling via een serie van tien videodagboeken opduikt in de populaire wereld ‘Second Life’.

** HELAAS IS DEZE UITZENDING WEGENS AUTEURSRECHTELIJKE REDENEN NIET VIA INTERNET TE BEKIJKEN **

De online dagboeken vormen de basis van de documentaire die Douglas Gayeton regisseerde. De centrale vraag die de regisseur/hoofdpersoon zich stelt: Is de virtuele wereld werkelijk zo anders als de echte wereld. Kan je een leven creëren of invullen precies zoals jij dat wil? Eruit laten zien zoals jij het wil? In de virtuele wereld is niets zoals je denkt, alles is gecreëerd. Keuzes zijn oneindig je kunt zijn wie je wilt en elke vorm aannemen die je maar kunt bedenken, alles is maakbaar en te koop.

Tijdens zijn zoektocht reist Molotov Alva steeds voor korte of langere tijd mee met verschillende bewoners uit Second Life in de hoop dat zij hem verder kunnen helpen met een antwoord op zijn vragen: Wie was hij in zijn vorige leven? En wie wordt hij uiteindelijk in de virtuele wereld? Juist in My Second Life zou je leven anders moeten zijn dan in het ‘echte’ leven. Uiteindelijk na diverse bewoners te hebben ontmoet komt Molotov Alva erachter, dat iedereen in deze virtuele wereld worstelt met dezelfde gedachten, vragen en moraal als in de ‘andere, niet-virtuele’ wereld.

Submarine heeft samen met de VPRO het project Minimovies ontwikkeld. Gezamenlijk wordt er gezocht een andere beeldtaal voor documentaire ontwikkeld voor online video kanalen, IPod en mobiele telefoon. De episodische documentaires worden in losse afleveringen van 3-7 minuten op allerlei platforms vertoond en indien het onderwerp het toelaat tot een lange documentaire gemonteerd voor televisie.

My Second Life was de eerste Minimovie die gelanceerd werd op You Tube. De film stond direct enkele dagen op nummer 1. Het is ook de eerste film gelanceerd op Youtube, die is aangekocht door een grote Amerikaanse televisiezender, HBO.

Regisseur: Douglas Gayeton