In 'Enjoy Poverty' laat Renzo Martens op controversiële wijze zien dat het in Afrika niet beter zal worden, en dat de Afrikanen maar beter kunnen profiteren van hun eigen misère. Hij onderzoekt de emotionele en economische waarde van Afrika’s belangrijkste exportproduct: gefilmde armoede.

WEGENS AUTEURSRECHTEN IS DEZE DOCUMENTAIRE NIET ON DEMAND BESCHIKBAAR.

Zoals ook voor de meer traditionele Afrikaanse exportproducten - cacao, goud - het geval is, worden de leveranciers allesbehalve beter van hun nieuwe Afrikaanse handelswaar. Diep in het Congolese binnenland lanceerde Martens een bewustmakingsprogramma om bij armen het besef aan te wakkeren dat armoede de voornaamste grondstof is die zij kunnen verzilveren. 

Martens portretteert de armoede in Congo. Hij filmt VN-blauwhelmen, de UNHCR, Médecins Sans Frontières en anderen die aan de situatie verdienen. Maar ook de ondervoede kinderen van onderbetaalde dagloners. Martens vertelt hen dat ze zelf aan hun armoede kunnen verdienen, bijvoorbeeld door de gruwelen zelf te fotograferen. 

Martens maakte een kunstwerk met de boodschap ‘Enjoy Poverty’ dat met hem meereist en doet een rondje moraal, economie en politiek, gericht op de toekomst van Afrika. Het IDFA opende vorig jaar met deze indrukwekkende film. 

Regisseur: Renzo Martens