Song of Lahore

Song of Lahore

VPRO

Deze documentaire uit 2015 volgt Pakistaanse muzikanten en vraagt of er nog plaats voor hen is in een door conflicten geteisterde samenleving. Met de muziek van het Sachal Jazz Ensemble.

Ooit bekend als culturele hoofdstad van Pakistan trok Lahore muziekliefhebbers vanuit de hele wereld. Toen in de jaren zeventig een streng-islamitisch regime zijn intrede deed, wendde het publiek zich af van muziek en de sterren van weleer raakten in vergetelheid. Maar achter gesloten deuren bleven muzikanten hun geliefde instrumenten bespelen en droegen zij kennis over op de kinderen.

Studio-eigenaar Izzat Majid blaast de muzikale traditie nieuw leven in door hen opnieuw te verenigen en traditionele melodieën te mengen met invloeden uit de jazz. Een opname van Take Five wordt een ware internethit en leidt tot een uitnodiging om op te treden in het Jazz at Lincoln Center in New York. Vol overgave bereiden de muzikanten zich voor op de reis die gaat komen.

In een ontroerende documentaire volgen we de tabla-speler, die samen met zijn bejaarde vader in het orkest speelt, de fluitist die zijn eigen instrumenten maakt en de dirigent, die met een memorabel concert zijn overleden vader wil eren. De reis naar New York is de kers op de taart, maar ook een uitdaging; kan het orkest de verwachtingen waarmaken?

Regie: Andy Schocken, Sharmeen Obaid-Chinoy

Muzikale hoogstandjes