Once Aurora

Once Aurora

VPRO

Aurora is een popmuzieksensatie uit een klein stadje in West-Noorwegen. Op haar twintigste staat ze op een breekpunt. Is dit echt wat ze wil, en zo niet, heeft ze dan een andere keus dan door te gaan?

De Noorse zangeres en songwriter Aurora Aksnes werd op haar zestiende ontdekt, toen een video waarin ze een zelfgeschreven liedje zong, online de wereld over ging. Dat veranderde haar leven voor eens en altijd. Haar leven op het uitgestrekte Noorse plattenland werd ingeruild voor dagen in de bus, nachten in drukke steden en volle concertzalen. De exentrieke en verlegen Aurora wordt geconfronteerd met een wereld waarin ze zich in eerste instantie geen houding weet te geven.

In korte tijd uit ze uit tot het popidool Aurora, met fans over de hele wereld. Ze stond ook op Nederlandse festivals als Lowlands en Pinkpop. In de documentaire volgen we haar, zien we haar groeien als mens en als muzikant, zien we hoe ze aan haar volgende album werkt, hoe ze eindeloze meet-and-greets doorkomt en voor persoonlijke beproevigen komt te staan. Wat is de tol van roem, en is Aurora bereid die te betalen?

Regie: Benjamin Langeland, Stian Servoss

Muzikale hoogstandjes

Helmut Boeijen over 'Once Aurora'

‘Het beste aan muziek is dat het niet kan sterven’, zegt ze in een filosofische bui.

Aurora Aksnes vervolgt: ‘Elke keer als ik een liedje schrijf raak ik een stukje van mezelf kwijt.’

‘Ik ben er nog steeds niet zeker van dat ik artiest wil worden’, constateert de Noorse tiener ook. ‘Het is gewoon gebeurd.’

‘Ik heb een gecompliceerde relatie met mijn debuutalbum’, stelt ze even later. ‘De muziek deed gewoon pijn. Als ik ooit nog een liedje moet uitbrengen waaraan ik zelf een hekel heb, stop ik ermee.’

Aldus popster tegen wil en dank AURORA (let op: hoofdletters!).

Bij aanvang van deze persoonlijke documentaire wordt er nochtans ‘gewoon’ een nieuwe langspeler van haar verwacht. Dat ‘altijd moeilijke tweede album’ zelfs. Dit proces wordt in Once Aurora door Benjamin Langeland en Stian Servoss van zeer dichtbij gevolgd. Intussen zit hun frêle protagonist ook nog midden in een uitputtende wereldtournee.

Die duivelse combinatie dreigt de sensitieve tiener boven het hoofd te groeien. Haar strenge manager stuurt niettemin aan op radiohits. Steun en toeverlaat Magnus vraagt zich af of hij nog wel in haar begeleidingsband past. En Aurora’s fans willen haar zien en aanraken (terwijl ze toch echt een hekel heeft aan knuffelen). Een catharsis lijkt bijna onvermijdelijk.

Op een iets beperktere schaal koerst deze fijne film zo door dezelfde wereld als de epische documentaire over Billy Eilish: The World’s A Little Blurry. Met een introverte outsider die in het middelpunt van de belangstelling komt te staan en daardoor moet afzien van elke vorm van persoonlijke ruimte, óók doordat zij, of iemand in haar directe omgeving, ermee heeft ingestemd dat alles van dichtbij wordt vastgelegd door een camera.

Once Aurora, sfeervol en opwindend gemonteerd, documenteert hoe de spanning in en rond de feeërieke singer-songwriter naar aanzienlijke hoogte oploopt en is er bovendien getuige van hoe Aurora vervolgens het heft bij AURORA weer in handen probeert te nemen. Want achter dat flegmatiek ogende meisje gaat een krachtige artistieke persoonlijkheid schuil, die precies weet wat ze wil. En wat niet.

Klik en abonneer je op de 2Doc Weekly

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Met de 2Doc Weekly kijk je iedere zondag alle films van de aankomende week vooruit. Sluit je aan bij de grootste documentaire-community van Nederland en abonneer je op de 2Doc Weekly.