NPO 2 Extra:

Ecopolis China

VPRO

Voor de Finse ingenieur en schrijver Eero Paloheimo en de Chinese multimiljonair Zhang Yue draait het allemaal om 'duurzaamheid'. Ze maken plannen voor de toekomst en ze denken groot. Heel groot.

In de Finse documentaire 'Ecopolis China' wordt er groot gedroomd door de Finse Eero Paloheimo. Hij wil een met plek creëren voor waarin alles volledig gericht is op het ontwikkelen van schone technologie en een ecologische levenswijze. Tien jaar lang probeerde hij het plan in Europa aan de man te brengen, maar het bleek er te bureaucratisch. Democratie, gelooft hij, is te traag om de crisis op te lossen waar de wereld zich in bevindt.

Hij keert zich daarom nu naar China. Volgens Paloheimo moet China een sleutelrol gaan spelen in het veilig stellen van de toekomst voor de mensheid. Paloheimo’s plannen kruisen die van multimiljonair Zhang Yue. Ooit was hij de eerste Chinees met een privéjet, maar Zhang heeft zijn leven nu omgegooid en laat voortaan het vliegtuig staan. Zijn leven draait om duurzaamheid, en dat maakt hem naar eigen zeggen gelukkig en vrij. Hij is ervan overtuigd dat een betere wereld niet begint bij het volk, maar bij de rijken.

Zhang denkt groot, erg groot. Zijn Chinese gedroomde stad moet de hoogste en snelst gebouwde toren worden, met twintig indoor-boerderijen die groente produceren voor twinitgduizend mensen. In het binnenste van het piramidevormige megagebouw genieten mensen van kunstmatig zonlicht.

Regie: Anna-Karin Grönroos

Documentaires over technologie