Vrijdag 11 december, 20.30u, NPO 2 extra

Waste Land

NTR

De succesvolle kunstfotograaf Vik Muniz, die voor zijn portretten werkt met natuurlijke materialen, keert in Waste Land (2010) vanuit zijn aangenomen woonplaats Brooklyn terug naar zijn geboortestad Rio de Janeiro.

Vanuit zijn thuisbasis in New York keert hij terug naar zijn geboorteland Brazilië en maakt hij eerst portretfoto’s van catadores. Deze plukkers van recyclebare materialen blijken bijzondere persoonlijkheden. Ze inspireren hem tot een kunstzinnig vervolg. Aan de hand van fotografische beelden herschept hij de plukkers op de vloer van een grote hangar met losse delen afval. In Schoonheid op een stortplaats (oorspronkelijke titel: Waste Land) is te zien hoe de plukkers dankzij Viks kunst hun eigenwaarde terugvinden.

Als tijdens de opnamen voor de documentaire hun maandopbrengst wordt gestolen, slaat bij de vuilnisplukkers grote paniek toe. Muniz reist met de penningmeester/vakbondsleider af naar Londen en verkoopt tijdens een veiling voor veel geld één van de portretten. Met deze opbrengst kopen de plukkers een vrachtwagen en een uitrusting en bouwen zij een leercentrum en bibliotheek. Er volgt een tentoonstelling in Rio van alle portretfoto’s waar de plukkers worden overvallen door ontroering.

Regie: Lucy Walker