Vrijdag 9 oktober, 20:30u op NPO 2 Extra

The Eagle Huntress

VPRO

De dertienjarige Aisholpan heeft een grote droom: ze wil net als haar vader en opa adelaarsjager worden. Haar vader steunt deze droom en leert haar de fijne kneepjes van de jacht. Alleen is het niet heel gangbaar voor vrouwen om adelaarsjager te worden. Zal dit haar belemmeren?

De Kazachs-Mongolische Aisholpan is onderdeel van een nomade-familie. In de zomer leven ze in een yurt en 's winters in een huis om meer beschermd te zijn tegen de kou. Ze is een meisje dat middenin de natuur staat en verslingerd is aan het adelaarsjagen. Ze wil graag meedoen aan het adelaarsjagersfestival in Ulgii en moet hiervoor een eigen adelaarsjong vangen en opleiden. Onder toeziend oog van haar vader stort ze zich in dit avontuur.

Hoewel in de film wordt voorgehouden dat zij de eerste vrouwelijke adelaarsjager wil worden, klopt dit niet. Verschillende vrouwen gingen haar voor en hoewel er wel degelijk kritiek op is vanuit de conservatievere hoek, kregen zij ook de zegening van vooraanstaande, mannelijke adelaarsjagers. Wat overeind blijft is dat weinig vrouwen deelnemen aan deze vorm van jagen en dat Aisholpan een krachtig meisje is. Laat je in The Eagle Huntress meeslepen door de prachtige natuurbeelden en in het blakende enthousiasme van een meisje dat zich traint in datgene wat ze het allerliefst doet: adelaarsjagen.

Regie: Otto Bell

Meer films over dieren