Vrijdag 16 oktober, 20:30u op NPO 2 Extra

Bestemming Sobibór

VPRO

In 'Bestemming Sobibór' reist Hein (39) via Duitsland naar het voormalige concentratiekamp Sobibór. Tijdens de reis herdenkt hij zijn vermoorde Joodse familie. Hoeveel sporen van het verleden zijn er nog terug te vinden, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog?

De opa van de Joodse Hein Piller de Bruijn kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd vermoord in concentratiekamp Sobibór net als vele andere leden van Hein's familie. Alleen zijn moeder overleefde. Zij werd tijdens de arrestatie van haar ouders als baby weggegeven.

Nu, vele jaren later duikt Hein in het verleden van zijn familie. Dat is iets wat hij al langer wilde doen maar waar hij simpelgezegd 'geen plek' voor kon vinden. Hoewel dat misschien simpel klinkt is zijn worsteling alle behalve makkelijk. Hoe moet hij zich verhouden tot de geschiedenis en wat is zijn plek daarin?

In Bestemming Sobibór zie je de complexe en emotionele reis die Hein aflegt. Het is een reis die zijn grootouders zeventig jaar geleden ook maakten: van station Amsterdam Muiderpoort, via kamp Westerbork en Berlijn, naar Polen. Om uiteindelijk in Sobibór aan te komen...

Regie: Raymond Grimbergen

Bespreking Helmut Boeijen 'Bestemming Sobibór'

Het is een reis die niemand uit vrije wil maakt. Die wordt uitgesteld tot hij onontkoombaar is geworden. En die onvermijdelijk diepe sporen achterlaat. De reis die vrijwel al je familieleden fataal werd.

75 Jaar nadat zijn grootouders en hun kinderen werden afgevoerd naar een nazivernietigingskamp in het Oosten van Polen, reist Hein Piller de Bruijn hen achterna. Zijn moeder, het enige familielid dat de tragedie overleefde, een baby’tje nog destijds, blijft achter in Nederland. Hij kan haar wel bellen als hij vragen heeft. Want hoe zij precies de dans is ontsprongen, daarover hebben de twee het nooit echt gehad.

Heins tocht voert hem van Amsterdam naar Westerbork en via de Poolse stad waar zijn familie ooit huisde uiteindelijk naar Bestemming Sobibor. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn filmende vriend Raymond Grimbergen, die hem bestookt met indringende vragen en kritische opmerkingen. Hij kan nauwelijks geloven dat Hein bepaalde dingen helemaal niet weet en ook nooit eens heeft uitgezocht.

Die tweegesprekken vormen het hart van deze roadmovie in zwart-wit, die nooit meer wordt dan een emotioneel geladen bijna-aflevering van het televisieprogramma Verborgen Verleden. Een indringend verhaal, nauwelijks te bevatten voor een buitenstaander, maar ook een verhaal dat al heel vaak, en eerlijk gezegd ook met beduidend meer impact, is verteld.

Meer films over de Tweede Wereldoorlog