There's Still Someone in the Woods

There's Still Someone in the Woods

VPRO

Vijfentwintig jaar na de Bosnië-oorlog werken de effecten nog altijd door. Verkrachtingsslachtoffers en hun kinderen vertellen over jaren van trauma en hun strijd om stigma en stilte te doorbreken.

Voor Alen begon de oorlog jaren later, de dag dat hij ontdekte dat hij was geadopteerd nadat zijn biologische moeder hem had achtergelaten. Hij was het resultaat was van een verkrachting door een Servische soldaat. Ajna is ook een kind dat uit oorlog is geboren. Haar moeder besloot de baby te houden ondanks de psychische problemen die ze had opgelopen na verkrachting tijdens de oorlog.

Ook voor Meliha, Nevenka en Milica, Bosniërs van verschillende afkomsten, is de oorlog nog niet voorbij. Ze waren allemaal, evenals de vrouwen in hun families, het slachtoffer van seksueel geweld door troepen van een andere vlag. Ondanks dat ze de daders voor de rechter hebben kunnen dagen, hebben velen van hen gezien hoe de verantwoordelijken snel werden vrijgelaten. Het duurde decennia voordat de instellingen hen als slachtoffers erkenden en de samenleving kijkt de andere kant op.

Naar welke vorm van gerechtigheid zijn ze op zoek? 'There's Still Someone in the Woods' toont de getuigen en hun strijd om de stilte te doorbreken en het stigma te overwinnen in een samenleving die 25 jaar later nog steeds de gevolgen van oorlog lijdt.

Regie: Tyler Franta

Het beste van 2Doc.nl