Dokument

Boeren burgers buitenlui

NCRV

Wie in Amsterdam op de Dam staat is omringd met geschiedenis. Het verleden, bron van verhalen die vertellen wie we zijn, het is te lezen in iedere steen.

De documentaire Boeren Burgers Buitenlui van Gouden Kalf-winnaars Jan Musch en Tijs Tinbergen (Rotvos, 2009) neemt de kijker mee op een unieke tocht door dit prachtige land. We bewandelen weggetjes die Rembrandt graag bewandelde, en belanden voorbij het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel in de grootste ononderbroken groene ruimte van de Randstad: duizenden hectaren oer-Hollands polderland, die doen ervaren dat Amsterdam onderdeel is van Holland. Een land waarin de natuur een onverwachte rijkdom heeft, met wolken grutto’s boven de weiden en roepende steenuilen in een boomgaard. We maken kennis met de dynastie van Schaik, een boerenfamilie die al eeuwen lang het Amstelland vorm geeft: een wereld van weiden, sloten en koeien.

We zien hun strijd om die natuur te behouden. We maken ook kennis met de rafelranden tussen stad en wei, de paden, wegen, rivieren en moerassen waar de stadjers komen fietsen, wandelen, roeien, skeeleren, vissen en weer even het gevoel krijgen dat ze onderdeel van de eeuwige natuur zijn. We zijn getuige van het verstrijken van seizoenen, van angstaanjagende onweersbuien, loeiende herfstwinden en ontwrichtende sneeuwstormen. Een land waarin de mens rust en ruimte vindt. Maar ook een land dat bedreigd wordt door dezelfde mens, die vanuit de oprukkende wereldstad met bijna een miljoen inwoners en vanuit randgemeentes steeds meer behoefte heeft aan wandelparkjes, golfbanen en parkeerplaatsen. 

Regisseur: Jan Musch en Tijs Tinbergen