NCRV Dokument: Frida, het komt goed! (Deel 1)

Frida, het komt goed!

NCRV

Boerin Frida is gewend om de handen uit de mouwen te steken. Samen met haar man Noud runt ze een zorgboerderij, een akkerbouwbedrijf èn een gezin met drie jonge kinderen. De zorgboerderij voor volwassenen met autistische stoornissen bevalt het echtpaar zo goed, dat ze besluit de dagopvang uit te bouwen tot een 24-uurs woon-zorgboerderij, waar de autistische bewoners werken én wonen.

De boerderij wordt gefinancierd uit het persoonsgebonden budget (PGB) van de bewoners. Zelfs als het nieuwe kabinet besluit fors te bezuinigen op het PGB, blijft boerin Frida optimistisch: “Het komt goed!”

De ombouw van dagopvang naar 24-uurs zorg heeft heel wat voeten in aarde, organisatorisch, juridisch, en financieel. Frida gaat in de slag met de instanties, zoals het zorgkantoor waar de cliënten vandaan moeten komen. Met haar man Noud begint ze aan de verbouwing van de boerderij en het voeren van sollicitatiegesprekken met toekomstig personeel.

Het kleinschalige woon- en werkinitiatief van boerin Frida voorziet in een grote behoefte. In grootschalige zorginstellingen worden cliënten vaak gedwongen te verhuizen. Dat geeft onrust die niet bevorderlijk is voor het welzijn van de kwetsbare bewoners. In de woon-zorgboerderij van Frida heerst rust, veiligheid en de gezelligheid van een gezinshuis, en dat kan een reguliere zorginstelling niet bieden. De ouders van de geestelijk beperkte cliënten kiezen dan ook bewust voor kleinschaligheid van Frida’s woon-zorgboederij.

Als de eerste bewoners arriveren, voert Frida nog dagelijks strijd met de Nederlandse regelgeving, bouw- en brandvoorschriften, veiligheidssystemen, en financiële regelingen. De immer optimistische Frida gaat er vanuit dat het allemaal goed zal komen en dat ze, ondanks de aangekondigde bezuinigingen op de gezondheidszorg, zullen zegevieren. De betalingen van de bewoners komen echter met grote vertraging binnen omdat instanties langs elkaar werken. Frida en Noud maken beginnersfouten; in de begroting van twee miljoen euro zijn ze bijvoorbeeld de BTW vergeten waardoor Noud opnieuw bij de bank moet aankloppen.

Frida slaapt de eerste maanden noodgedwongen op de nieuwe locatie omdat het dure hightech camera- bewakingssysteem het al op de eerste dag laat afweten. Haar gezinsleven met man en kinderen komt onder grote druk te staan. Frida wil de bewoners bijstaan, want die gaan voor haar vóór alles. Ze heeft een systeem ontwikkeld waarmee bewoners, door het volgen van een kleurenroute, voer kunnen ophalen en naar de dieren kunnen brengen. De boerderij is overzichtelijk ingericht, en de bewoners hebben duidelijke en herkenbare taken en werken zo zelfstandig mogelijk. Door het contact met dier en natuur in een landelijke omgeving, én door de liefde van Frida en haar personeel, zie je ze opbloeien.

Regisseur: Bob Entrop