NCRV Dokument

Anker en Anker

NCRV

Als de eeneiige tweeling Wim en Hans Anker er weer eens vandoor dreigde te gaan, sloot moeder Anker haar koters op in het kippenhok in de tuin. Volgens het illustere advocatenduo hebben ze daaraan hun zwak overgehouden voor de gedetineerde medemens.

Wim en Hans Anker zijn een begrip binnen de strafadvocatuur. Ze staan bekend om hun eigengereidheid, hun gortdroge humor, hun sociale gezicht en om de spraakmakende zaken waarin zij vaak verguisde verdachten ter zijde staan.

Tachtig procent van hun zaken doen ze Pro Deo, wat uitzonderlijk is binnen de topadvocatuur. Naast de vele levens- en zedendelicten staan de Ankers ook radiopiraten, kippen- en kruimeldieven bij. In de rechtszaal kiezen ze graag voor de frontale aanval, maar zonder de rechters te schofferen of de officier de gordijnen in te jagen. Ze pleiten met vuur, altijd staand, vaak met gebalde vuist. De gelauwerde documentairemakers Maria Mok en Meral Uslu volgden de gebroeders Anker ruim twee en een half jaar in hun hectische strafpraktijk.
 
Door de openheid van zowel de Ankers als van de verdachten geeft de documentaire een unieke kijk achter de schermen van het Nederlands rechtssysteem. Centraal staan vier strafzaken die vanuit het perspectief van het advocatenduo op de voet gevolgd worden en waarbij zijdelings vraagstukken rond levenslang, tbs en de heersende angst en verharding in de politiek en samenleving aan de orde komen. De Ankers zijn fel gekant tegen de steeds groter wordende gretigheid waarmee rechters lijken te bezwijken onder de druk van de samenleving en te grijpen naar zware straffen als levenslang en tbs met dwangverpleging.
 

In het eerste deel van de documentaire komen de hoger beroepzaken van een potloodventer en een moordverdachte met maffiaconnecties aan bod. Op 22 februari 2002 worden in de berm van de A12 bij Woerden de lichamen gevonden van twee Brazilianen. Ze zijn van dichtbij door het hoofd geschoten. In 2003 biecht Filippo Cerfeda, een kopstuk binnen de Italiaanse maffia en net opgepakt door de politie in Italië, plotseling op dat hij opdracht heeft gegeven tot de liquidaties en dat Aldo G. de mede-opdrachtgever is. Cerfeda is nu spijtoptant en kroongetuige en wordt als zodanig niet vervolgd in deze zaak. Dit is binnen het italiaanse rechtssyteem (in tegenstelling tot het Nederlandse) een gangbare procedure. Aldo G. daarentegen krijgt door de rechtbank in Utrecht  levenslang opgelegd. Ado G. verandert van advocaat en benadert Anker & Anker, die besluiten in hoger beroep te gaan in een poging tot strafvermindering te komen.

Een potloodventer heeft van de rechtbank in Amsterdam anderhalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging gekregen en besluit in hoger beroep te gaan. De Ankers vinden de opgelegde straf buiten proportie en proberen bij het hof Amsterdam de tbs er af te krijgen.