De Volmaakte Mens

Designerbaby

VPRO, Human

Wat als je de eigenschappen van je kind zou kunnen bepalen? Een intelligent, knap, sympathiek en getalenteerd kind is de wens van vele ouders. Met een goede opvoeding kun je een eind komen, maar sommige eigenschappen zijn toch echt genetisch bepaald. Kunnen we hier nog iets aan veranderen?

In aflevering 1 van De volmaakte mens zien we Bas Heijne. Hij voelt zich ongemakkelijk bij het idee van een designerbaby en hij wil weten waar dit vandaan komt en of dit terecht is. Filosofen, ethici en onderzoekers komen aan het woord over dit precaire thema. Bio-ethica Donna Dickenson betoogt dat de invoering van de benodigde technologie grote ongelijkheid en mensenrechtenschendingen teweeg zal brengen, terwijl Julian Savulesca stelt dat genetische manipulatie de mensheid van de ondergang kan behoeden.

Heijne ziet in deze aflevering ook hoe de klanten van een Turks-Cypriotische kliniek het geslacht van hun toekomstige kind kunnen kiezen; hoe onderzoekers in Amerika een kind met drie biologische ouders willen maken en hoe Leidse wetenschappers functionerende eicellen creëren uit doodgewone huidcellen. Natuurlijke voortplanting is hier ver te zoeken. Ligt in deze kweekschaaltjes onze toekomst? En hoe zal deze technologie de mensheid veranderen?

afleveringen