Close Up

William Turnbull - Voorbij de tijd

AVROTROS

Kunstenaar William Turnbull geldt als een pionier van Britse modernisme. In de loop van zijn wekende leven kreeg hij te maken met veel van de kritieke ontwikkelingen in de twintigste-eeuwse kunst.

William Turnbull vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog als piloot. Dat maakte hem tot een van de eerste kunstenaars die de aarde vanuit het perspectief van de hemel zag, een ervaring die een diepgaande invloed had op zijn latere werk als kunstenaar. Hij kreeg als schilder en als beeldhouwer waardering met werk dat in scherp contrast stond met de stijve en formele Britse kunst waarmee hij als jonge man kennis maakte.

De documentaire 'Beyond Time' vertelt het verhaal van het rotsvaste vertrouwen dat Turnbull had in zijn eigen artistieke talent en hoe hij bleef varen op zijn principes in een tijdperk waarin de kunstwereld een steeds commerciëler aangezicht kreeg. De film omvat filmarchief en foto's van Turnbulls belangrijkste exposities. Aan het woord komen figuren uit de kunstwereld als onder anderen Nick Serota (directeur Tate Art Gallery), Tim Marlow (schrijver, televisiemaker) en kunstenaars Anthony Gormley, Peter Blake en Richard Hamilton.

Regisseur: Alex Turnbull en Pete Stern