Close Up

Twiggy - Het gezicht van de jaren zestig

AVRO

Twiggy, het beroemde jaren zestig fotomodel, was veel meer dan alleen een model.

Met haar kortgeknipte haar en jongensachtig dunne figuurtje, zwart omlijnde ogen en ultra korte minirok vormde ze het boegbeeld van de jeugdrevolutie van de late jaren zestig. Ze werd ontdekt op de plek waar het op dat moment allemaal gebeurde: in ‘Swinging London’.

Een artikel in de Britse krant Daily Express in 1966 is genoeg om het zestienjarige fotomodelletje Twiggy te lanceren tot de muze van een culturele revolutie. Als onbekende tiener uit de arbeiderswijken van Londen zet ze de gevestigde orde van de Britse maatschappij op zijn kop. Ze wordt moeiteloos opgenomen in een nieuwe aristocratie van popsterren, kunstenaars, modeontwerpers en andere creatieve figuren.

Met Twiggy start de bloeiende beweging van jonge babyboomers die hongeren naar vernieuwing, creatieve expressie en bevrijding uit het keurslijf van de Britse klassenmaatschappij. De Britse elite die eeuwenlang normen en waarden en kledingvoorschriften dicteerde, heeft  afgedaan: voor duizenden tieners is Twiggy het nieuwe rolmodel.

De documentaire Twiggy – Het gezicht van de jaren zestig vertelt het verhaal van het succesvolle fotomodel en vormt zo een venster op de wereld van Swinging London. In een exclusief interview deelt Twiggy hoe ze haar stormachtige succes ervaren heeft. Tegen een achtergrond van jaren zestig hits en een schat aan film- en fotomateriaal keert ze terug naar de vier jaar dat ze een aanbeden supermodel was'. Eveneens aan het woord komen andere smaakmakers van de late jaren zestig, zoals Mary Quant, Vivienne Westwood en Vidal Sassoon.

Regisseur: Philip Priestly