Close Up

Tony Curtis - Driven to stardom

AVRO

Acteur Tony Curtis was één van de eerste tieneridolen van Hollywood, een inspiratie voor Elvis Presley en James Dean. Voor Curtis zelf was dat echter niet genoeg en lange tijd bepaalde zijn sterke wens om serieus genomen te worden als acteur zijn leven. Pas op latere leeftijd vond Curtis het geluk én een goed humeur.

In de documentaire Tony Curtis – Driven to Stardom zien we hoe Tony Curtis (1925-2010) de weg aflegde van tieneridool naar serieus acteur – een pad dat niet over rozen ging. Zijn grootste successen  waren Spartacus, Sweet Smell of Succes en vooral ook zijn hilarische vertolking van vrouwelijke muzikante Josephine in Billy Wilders Some Like it Hot (1958).

In één van de laatste lange interviews van zijn leven, vertelt Curtis openhartig over zijn moeilijke jeugd in The Bronx, zijn haat-liefdeverhouding met Hollywood, zijn jeugdige affaire met Marilyn Monroe en zijn mislukte huwelijken met actrices Janet Leigh en Christine Kaufmann. Curtis vond pas op latere leeftijd het geluk bij zijn laatste echtgenote Jill. Aan het woord komen ook Debbie Reynolds, zijn medespeelster in verschillende films, zijn laatste vrouw Jill, zijn ex-vrouw Christine Kaufmann, evenals Curtis’ vriend Harry Belafonte.

Regisseur: Ian Ayres