Close Up

The Nose - Op zoek naar blamage

AVRO

Alessandro Gualtieri is een eigenzinnige parfumontwerper, die voor zijn nieuwste parfum Blamage de regels helemaal wil loslaten. Maar hoe verder hij reist om 'Blamage' te vinden, hoe meer hij niet alleen zijn omgeving maar ook zichzelf lijkt te ontregelen. Wordt 'Blamage' een echte blamage?

Alessandro Gualtieri is een onafhankelijk parfumontwerper die zichzelf 'The Nose' noemt. Hij is een Italiaan die al geruime tijd in Amsterdam woont. Zijn werkwijze staat haaks op de werkwijze van de parfumindustrie die zich volgens hem kenmerkt door louter winstbejag en achterhaalde conventies. Na jarenlang voor grote bedrijven parfums te hebben ontworpen, lanceerde hij in 2007 met succes zijn eigen parfummerk Nasomatto.

Inmiddels bestaat Nasomatto uit negen parfums die wereldwijd in exclusieve winkels verkocht worden met intrigerende namen als 'Black Afgano', 'Pardon' en 'Narcotic Venus'. Voor zijn tiende en laatste parfum voor Nasomatto denkt hij aan 'Blamage'. Hij wil dit parfum baseren op toeval en fouten, omdat volgens hem de meest beroemde parfums tot stand zijn gekomen doordat er tijdens het maakproces fouten werden gemaakt.

De zoektocht naar 'Blamage' brengt Alessandro naar de andere kant van de wereld, maar hoe verder hij reist, hoe meer hij geconfronteerd wordt met zijn eigen rusteloosheid en perfectionisme. Met de muziekscore die werd gemaakt door bekend trompettist Eric Vloeimans, biedt The Nose, op zoek naar blamage een unieke blik op de wereld via de neus van Alessandro Gualtieri. Daarnaast is het ook een portret van een kunstenaar midden in een creatief proces.

Regisseur: Paul Rigter