Close Up

Sempé - Een kunstenaar met humor

AVRO

De Franse kunstenaar Sempé geldt internationaal als een klassieker. In Frankrijk werd hij in de jaren zestig beroemd dankzij de ‘Petit Nicolas’ boekjes, de eerste van een lange reeks successen. In Amerika maakte hij naam met zijn covers voor het literaire tijdschrift The New Yorker. Met zijn humoristische tekeningen geeft hij als geen ander uitdrukking aan de absurditeit van het menselijk bestaan.

Dankzij een stel ruziënde ouders leerde kunstenaar Jean-Jacques Sempé (1932) al vroeg om zich af te sluiten voor zijn omgeving en te vluchten in zijn verbeelding. De fantasie die hij zo ontwikkelde, hielp hem om de personages in zijn tekeningen tot leven te brengen. Het zijn personages vol menselijke ondeugden, die desondanks vertederen en ontwapenen. Sempé’s werk getuigt van een scherpe, maar ook geamuseerde blik op de wereld om hem heen.

In de documentaire van regisseur Marc Lecarpentier en Patrick Volson, laat Sempé niet alleen zijn mooiste en grappigste tekeningen zien, hij maakt ook nieuwe tekeningen zodat we het scheppingsproces kunnen volgen. Persoonlijke anekdotes wisselt hij af met het terugkijken op de sterke momenten uit zijn carrière. In alle bescheidenheid, zoals Sempé zelf ook is: bescheiden.

Regisseur: Marc Lecarpentier en Patrick Volsson