AVRO Close Up

fotograaf Gregory Crewdson - het perfecte moment

AVRO

Fotograaf Gregory Crewdson (1962) realiseerde in het afgelopen decennium het meest uitgebreide fotografie project ooit: een serie beklemmende, surrealistische, portretten van het leven in kleine Amerikaanse dorpen.

Bij het maken van zijn foto’s gaat fotograaf Gregory Crewdson eerder te werk als een filmregisseur dan als fotograaf. Het leven van eenvoudige mensen in de verarmde kleine dorpen in het Noordoosten van de Verenigde Staten vormt vaak een inspiratiebron voor hem. Het zijn taferelen die de indruk wekken onderdeel uit te maken van een groter verhaal, als scènes uit een film. Zoals de moeder die in een verlaten, half verlicht huis, gezeten op de rand van een bed, afstandelijk kijkt naar de baby die naast haar ligt te slapen.

Het in scène zetten van Crewdsons taferelen is een uitvoerig proces dat zich uitstrekt over weken vaak maanden. Modellen worden gecast, een set ontworpen en gebouwd, waarbij alles – kleur, licht, materiaal –  tot in de puntjes wordt uitgewerkt. Zo werkt hij toe naar wat hij omschrijft als ‘een perfect, bevroren moment’, het moment waarop hij afdrukt.

Regisseur Ben Shapiro heeft als eerste de kans gekregen om het bijzondere creatieve proces van Crewdson in beeld te brengen voor de documentaire Gregory Crewdson – Het perfecte moment. Een decennium lang filmde hij de kunstenaar en legde hij diens artistieke ontwikkeling vast. Ook het persoonlijke levensverhaal van Crewdson komt aan bod, met aandacht voor de invloed die zijn vader – een psycholoog – op hem had, en zijn jeugdige fascinatie voor fotografe Diane Arbus.

Regisseur: Ben Shapiro