Close Up

Dwalen door het Rijksmuseum

AVRO

In april 2013 opende het Rijksmuseum na tien lange verbouwingsjaren haar deuren voor het publiek. Hoewel de topstukken voor het publiek altijd te zien bleven, blijkt nu dat gebouw en zijn prachtige ruimtes een cruciale rol spelen bij het ervaren van de kunst.

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Het schilderij was gedurende de verbouwingsperiode van het Rijksmuseum in een relatief kleine ruimte te zien. Maar het is een groot verschil het schilderij te naderen, lopend door de grandioze eregalerij. De belofte van het meesterwerk in de verte draagt veel bij aan de bijzondere ervaring van het kijken naar kunst en geschiedenis in het Nieuwe Rijksmuseum. Het gebouw staat er, prachtig verbouwd in de geest van de architect Cuypers, aangepast aan de moderne eisen van de tijd.

Maar de meesterwerken zijn niet het enige bezit van het museum. Duizenden objecten waren vele jaren niet te zien. Een hele generatie moest het stellen zonder al die scheepsmodellen bij elkaar, zonder het achttiende-eeuwse pronkplafond. Meer dan achtduizend objecten staan nu opgesteld. Objecten die allemaal zorgvuldig zijn gekozen en gewogen en zo bij elkaar geplaatst dat de bezoeker met verschillende invalshoeken kan kijken. Vanuit kunstzinnige beleving of vanuit historische waarde, anekdotisch of iconisch en zo verder.

Dwalen door het Rijksmuseum belicht de opening van het Rijksmuseum in 1885 en kiest op zijn dwaaltocht door het museum een aantal objecten. Vergeten voorwerpen, objecten die niet direct voor de hand liggen, nieuwe aankopen, maar ook bekende topstukken in een ander licht. Objecten die aankleding zijn voor verhalen die ontroeren, verhalen die aanzetten om meer te zien, anders te kijken en die ruimte laten voor de vrije loop van gedachten. Een ontdekkingsreis langs het bekende naar het onbekende.

Regisseur: Micaela van Rijckevorsel