Close Up

Op zoek naar Haydn

AVRO

Mozart en Beethoven waren grote fans van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn (1732-1789). Haydn wordt vaak de ‘vader van de symfonie en het strijkkwartet’ omdat hij aan beide een grote bijdrage heeft geleverd. Ook hedendaagse muzikanten houden veel van het werk van Haydn, zoals regisseur Phil Grabsky laat zien in zijn documentaire ‘Op zoek naar Haydn’.

Regisseur Phil Grabsky voltooit met  Op zoek naar Haydn zijn trilogie over de grote componisten. Eerder maakte hij Op zoek naar Mozart en Op zoek naar Beethoven. Grabsky’s biografie over Haydn is een feest voor oog en oor met optredens van beroemde hedendaagse muzikanten, onder wie Gianandrea Noseda, Sir Roger Norrington, Het Orkest van de Achttiende Eeuw met Frans Brüggen, het Endellion String Quartet, Christophe Rousset en Les Talens Lyriques, Ian Page en de  Classical Opera Company, Ronald Brautigam, Sophie Bevan en Emmanuel Ax.

Op zoek naar Haydn vertelt – net als de documentaires over Mozart en Beethoven – in chronologische volgorde het verhaal van het leven en werk van de componist. Via persoonlijke en onthullende interviews met experts en fragmenten uit Haydns brieven krijgt het publiek niet alleen inzicht in Haydns muziek maar ook in de kunstenaar zelf. Net als in het eerdere werk van Grabsky ligt in de film de nadruk op de optredens en op de vertolking van de muziek.

Regisseur: Phil Grabsky