AVRO Close Up

Modeontwerper Ozwald Boateng, A Man's Story

AVRO

Ozwald Boateng geldt als één van de meest succesvolle ontwerpers van mannenmode van de afgelopen jaren. De internationale doorbraak van de Britse ontwerper van Ghanese afkomst kwam in 2005 toen hij ontwerper werd voor Givenchy en hij de acteur Jamie Foxx kleedde voor de Oscars.

Ontwerper Ozwald Boateng staat bekend om zijn door klassieke Britse herenkleding geïnspireerde mode, waaraan hij zijn eigen, karakteristieke draai geeft. Het verhaal van A Man’s Story begint in 1998, een zwaar jaar voor Boateng. Hij is net gescheiden en ook professioneel gaat het niet best. Een keerpunt komt echter in 2000 wanneer Boateng verliefd wordt op de beeldschone Russische Gyunel, met wie hij trouwt en twee kinderen krijgt. Datzelfde jaar wint hij de 'Best Menswear Designer Award' in Londen.

Ozwalds ster is rijzende en in 2004 schopt hij het tot creatief directeur van modehuis Givenchy. Het is een enorme eer, maar het betekent ook een flinke berg extra werk. Volgende halte: Los Angeles. Boateng kleedt acteur Jamie Foxx in 2005 voor de Oscaruitreikingen en daarmee is zijn naam gevestigd in Hollywood. In Engeland wordt hij dat jaar geridderd. Maar in zijn privéleven betaalt hij een hoge prijs voor zijn succes: zijn huwelijk met Gyunel blijkt in 2007 voorbij.

De film eindigt met een scène enkele jaren later waarin Boateng vertelt over een droom die hij had toen herstelde van een flinke griep. In deze droom verliet hij met een raket de aarde en vloog hij door de gebeurtenissen in zijn leven, die hij niet zag, maar voelde. Hij concludeert dat dát is waar het om draait in het leven: ervaringen. Of het nou goede of slechte zijn.

Regisseur: Varon Bonicos