Close Up

Michael Nyman - Componist

AVRO

Michael Nyman vergaarde internationale roem met de muziek die hij componeerde voor de Oscarwinnende film 'The Piano' (1993). Zo groot was echter het succes dat hij boekte met deze muziek dat het hem bijna vijftien jaar kostte om door het publiek niet meer exclusief met de film geassocieerd te worden.

De Britse componist van hedendaagse muziek Michael Nyman (1944) oogstte vanaf de jaren tachtig waardering voor de markante muziek die hij schreef voor de films van Peter Greenaway, evenals voor zijn diverse opera’s, concerten en strijkkwartetten. Maar niets in zijn oeuvre kon het succes van zijn soundtrack voor de Oscarwinnende film The Piano evenaren. Van het album werden wereldwijd maar liefst drie miljoen exemplaren verkocht. Het succes bleek echter geen onverdeeld genoegen voor Nyman, aangezien het publiek zijn naam lange tijd bijna volledig associeerde met de lyrische, romantische muziek die hij creëerde voor The Piano.

In recente jaren is er echter nieuwe waardering voor de talenten van Nyman. De documentaire Michael Nyman – Componist begint met de viering van zijn vijfenzestigste verjaardag in maart 2009 en volgt hem op zijn reizen naar Berlin, Mexico, Polen en Nederland. We zijn getuige van zijn optredens met de Michael Nyman Band terwijl ze Nymans grootste successen ten gehore brengen. Er blijkt ook ruimte te zijn voor nieuwe creatieve initiatieven: Nyman heeft een passie ontwikkeld voor film en fotografie en de documentaires toont Nyman terwijl hij zijn foto’s, begeleid door zijn eigen muziek, presenteert aan een publiek. Regisseur Sylvia Beck kreeg exclusieve en langdurige toegang tot de componist voor deze film, die daardoor een uniek beeld schetst van zijn persoonlijke wereld.

Regisseurs: Sylvia Beck