Close Up

MAD. A world of fashion

AVRO

Mode illustrator Maddalena Sisto – bekend als MAD – is erbij wanneer er de jaren zestig en zeventig een moderevolutie plaatsvindt in Italië. Vrouwen willen zich jong en vrij voelen of juist professioneel overkomen op de werkvloer. Ontwerpers als Armani en Fiorucci springen met hun mode in op de nieuwe wensen.

Aan het einde van de jaren zestig gebeurt het: de jeugdbeweging explodeert en voor het eerst wil iedereen zich 'jong' kleden. Tegelijkertijd veroveren vrouwen meer macht in de werkende wereld en gaan op zoek naar kleding die bij hun nieuwe rol past. Italiaanse modeontwerpers werpen zich op om aan de nieuwe behoeften tegemoet te komen: Fiorucci maakt jonge, hippe kleding; Armani komt met perfect gesneden, maar soepel vallende kleding voor de werkende vrouw. De namen Armani, Fiorucci, Ferré, Missoni, Gucci, Versace, en Prada groeien uit tot brands en Milaan transformeert van een textielindustriestad tot één van belangrijkste modesteden ter wereld.

Mode illustrator Maddalena Sisto (1951-2000), bekend als MAD, gaat als ambitieuze twintiger aan de slag op de redactie van de Italiaanse VOGUE in Milaan. Haar oog herkent en registreert niet alleen feilloos nieuwe modetrends, ze bespeurt ook de sociale ontwikkelingen die eraan ten grondslag liggen. De flamboyante en geestige tekeningen die hieruit voortvloeien verschijnen  niet alleen in de Italiaanse VOGUE, maar ook in de Duitse Elle, The New Yorker en in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

In Mad. A World of Fashion maken we via leven en werk van de elegante en grappige Maddalena Sisto kennis met Milaan en de Italiaanse mode van de afgelopen decennia. Mensen als VOGUE hoofdredactrice Franca Sozzani en modeontwerpers als Elio Fiorucci en Ottavio en Rosita Missoni blikken met respect en affectie terug op MAD en haar werk komt letterlijk tot leven dankzij haar tekeningen die  speciaal voor de documentaire geanimeerd werden.

Regisseur: Anna Di Francisca