AVRO Close Up

Lang Lang - Piano Superstar

AVRO

De Chinese concertpianist Lang Lang geldt al zeker tien jaar als een internationale superster. En hoewel de critici verdeeld zijn over Lang Langs kwaliteiten als concertpianist, is iedereen het erover eens dat Lang Lang – met zijn tomeloze enthousiasme en betrokkenheid – bij uitstek degene is die kinderen en jongeren liefde voor klassieke muziek weet bij te brengen.

Concertpianist Lang Lang had een jeugd die als typisch beschouwd kan worden voor jonge getalenteerde musici in China, een jeugd die volledig in het teken stond van de klassieke muziek. Zijn vader speelde een sleutelrol bij het begeleiden van Lang Lang naar zijn toekomstige succes en een ijzeren discipline stond daarbij voorop. Iedere dag oefende de kleine Lang Lang uren. Dat hij het uiterste van zichzelf gevergd heeft om zijn talent te ontwikkelen, ziet Lang Lang zelf echter niet als een probleem: ‘Pianist zijn is hard werken, maar ik heb er altijd plezier in gehad. Misschien niet de hele tijd, maar toch zeker wel tachtig procent van de tijd. Anders was het me gewoon niet gelukt!’

Het plezier in het spelen van (en luisteren naar) klassieke muziek is wat Lang Lang wil overbrengen op de jonge mensen van nu. In de documentaire Lang Lang – Piano Superstar zien we hoe Lang Lang overal ter wereld concerten en master classes geeft, waarbij hij vooral in zijn thuisland China verrassende resultaten boekt. Miljoenen Chinese kinderen en jongeren hebben inmiddels een hartstochtelijke liefde voor de Westerse klassieke muziek opgevat.

Over de concertpianist Lang Lang zijn de meningen verdeeld: hij wordt door velen geprezen vanwege zijn virtuositeit en zijn flamboyante optreden, maar er gaan ook stemmen op die zijn spel oppervlakkig en zijn presentatie commercieel noemen. Waar echter niemand omheen kan, is dat Lang Lang een onvermoeibare promotor is van de klassieke muziek.

Regisseur: Kareen Perrin-Debock