AVRO Close Up

Kunstenaar Beverly McIver - Raising Renee

AVRO

De schilderijen van de zwarte Amerikaanse kunstenares Beverly McIver tonen scènes waarin vooral vrouwen figureren. Het zijn kleurrijke voorstellingen met vaak een donkere ondertoon. In 2003 kreeg de veelbelovende carrière van McIver een onverwachtse wending toen ze plotseling de zorg kreeg voor haar zwakbegaafde zus Renee.

Beverly McIver groeide in de jaren zestig en zeventig op in een arme, zwarte wijk in de stad Greensboro in het Zuiden van de Verenigde Staten. Beverly’s moeder voedde haar drie dochters in haar eentje op terwijl ze als dienstmeisje voor rijke, blanke families de kost verdiende. Greensboro was berucht om zijn rassenscheiding. In 1979 vermoorde de Ku Klux Klan vijf demonstranten in de straat waar Beverly met haar familie woonde. De documentaire ‘Raising Renee’ laat zien hoe McIvers artistieke talent haar in staat stelde zich te ontworstelen aan het milieu van haar jeugd.

McIvers werk wordt gezien als controversieel. Het onderzoekt etnische en seksuele stereotypen en wordt gekenmerkt door een stijl die de criticus Irving Sandler omschrijft als een mengeling van ‘persoonlijke ontboezemingen en maatschappelijk commentaar, fotografie en schilderkunst, realisme en expressionisme.’

McIver stond aan het begin van een zeer veelbelovende carrière toen haar moeder in 2003 onverwachts overleed. Daarmee kreeg ze plotseling de zorg voor haar oudere, zwakbegaafde zus Renee. De documentaire volgt Beverly McIver in de vijf jaar dat ze de verantwoordelijkheid voor haar zus, een taak die haar aanzienlijk beperkt in haar vrijheid, moet combineren met haar kunstenaarschap. Totdat zich onverwachts een oplossing aandient.

Regisseurs: Steven Ascher en Jeanne Jordan