AVRO Close Up

De wereld volgens Anish Kapoor

AVRO

Kunstenaar en beeldhouwer Anish Kapoor is een schepper van het schijnbaar onmogelijke. Hij gedijt het beste wanneer hij volop nieuwe artistieke en technische uitdagingen op zijn pad vindt. Een treffend voorbeeld hiervan is het enorme opblaasbare object ‘Leviathan’ dat hij ontwierp voor de Monumenta in Parijs. Hierin kan de bezoeker ronddwalen als in de maag van een walvis.

Anish Kapoor is geboren in India en woont sinds de jaren zeventig in Engeland. Zijn werk is vaak van een betoverende kwaliteit. Zijn sculpturen met gewelfde vormen waarin de wolken weerspiegelen en zijn miniaturen van pigmenten met een intense kleur, trekken de beschouwer binnen in een sublieme ruimte. Zijn meest recente mega kunstwerk is een toren van 100 meter hoog met de naam Orbit, die hij ontwierp voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

De documentaire De wereld volgens Anish Kapoor schetst een beeld van Kapoors oeuvre aan de hand van een reis die voert langs zijn studio in Londen, zijn permanente installaties in Chicago en Napels, en tentoonstellingen in Bilbao, Mumbai en Delhi. In persoonlijke interviews spreekt de kunstenaar over zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe vormen.

Regisseur: Heinz Peter Schwerfel