AVRO Close Up

Themerson & Themerson

AVRO

Franciszka en Stefan Themerson: Zij was een beeldend kunstenaar, hij was een schrijver. Samen deelden ze een leven dat van begin tot einde gevuld was met kunst. Hun artistieke samenwerking inspireerde een hele generatie kunstenaars.

De Poolse kunstenaars Franciszka en Stefan Themerson ontmoeten elkaar in de jaren twintig in Polen en worden niet alleen verliefd, maar blijven elkaar ook hun hele leven artistiek inspireren. Franciszka werkt als schilder, illustrator, grafisch ontwerper en als decorontwerper voor het theater. Stefan experimenteert aanvankelijk met fotografie en maakt samen met Franciszka een aantal experimentele kunstfilms. Maar hij is ook en vooral schrijver, die onder meer kinderboeken schrijft die Franciszka illustreert.

In 1937 verhuizen de Themersons naar Parijs, waar ze tijdens eerdere bezoeken kennis hadden gemaakt met de leden van de artistieke avant-garde. Wanneer Stefan bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 opgeroepen wordt voor het Poolse leger, raakt het paar enige tijd van elkaar gescheiden, om pas aan het einde van 1942 weer herenigd te worden in Engeland.

In Engeland blijven Franciszka en Stefan de rest van hun leven. Ze richten er het avontuurlijke uitgevershuis ‘Gaberbocchus Press’ op, waarvan Franciszka artistiek directeur wordt. De Gaberbocchus Press bestaat ruim dertig jaar en geeft in die tijd meer dan zestig titels uit, waaronder werken van Alfred Jarry, Kurt Schwitters, Bertrand Russell en de Themersons zelf. De Themersons vormen een inspiratie voor kunstenaars, filmmakers en schrijvers, niet alleen vanwege hun werk, maar ook door de manier waarop ze een gebrek aan commercieel succes relativeren. Wanneer Franciszka gevraagd wordt of ze bezig is een 'bestseller' te produceren, antwoordt ze: "No, but I ‘m working on some best-lookers!"

Regisseur: Wiktoria Szymanska