AVRO Close Up

Strips gaan de strijd aan

AVRO

Oorlogsstrips, zoals de populaire strips over de Tweede Wereldoorlog, bestaan al zeventig jaar. Maar hoeveel hebben deze strips met de werkelijkheid te maken? Ze schetsen een karikaturaal beeld van een periode waarin het onderscheid tussen goed en kwaad nog haarscherp leek. De laatste twintig jaar is er echter een nieuw genre ontstaan dat juist niet doet: de journalistieke strip.

Wereldwijd zijn er op dit moment vele stripjournalisten die dit soort oorlogsverslaggeving bedrijven  en ze voorzien in een belangrijke behoefte: ze laten zien wat de gevolgen van oorlog, genocide en revolutie zijn voor gewone mensen.

Pionier van de journalistieke strip is journalist Joe Sacco die in zijn eerste boek Palestine (1992) verslag deed van het geweld en de onderdrukking waarvan hij getuige was op de Westelijke Jordaan oever en in de Gazastrook. De stripjournalist neemt net als de tekenaar van de oorlogsstrip de werkelijkheid als uitgangspunt, maar anders dan die laatste is hij zich sterk bewust van zijn journalistieke verantwoordelijkheid. Ook ten opzichte van het reguliere nieuws hebben journalistieke strips een meerwaarde: ze beschrijven de manier waarop gewone mensen oorlog beleven in samenhangend beeldverhaal waarin ruimte is voor diepgang. Journalistiek strips verschijnen in kranten, maar vooral in boekvorm. Dat de journalistieke strip bezig is aan een opmars, mag blijken uit het feit dat het genre inmiddels vertaald is naar film. In 2008 kwam de animatiefilm Waltz with Bashir – over de Libanese oorlog – uit, een film die bekroond werd met vele prijzen én die genomineerd werd voor een Oscar voor beste buitenlandse film.

De documentaire Strips gaan de strijd aan toont werk van en interviews met beroemde stripjournalisten als Joe Sacco (Palestine, Safe Area Gorazde), Marjane Satrapi (Persepolis), Joe Kubert (Fax from Sarajevo), Keji Nakazawa (Barefoot Gen) en vele anderen.

Regisseur: Mark Daniels