De kunstenaars van de Vlaamse artistieke beweging 'Mass Moving' hadden een duidelijk ideaal: de kunst naar de straat brengen, weg uit de stoffige musea en galeries. Dat deden ze via speelse en originele acties: vlinders vrijlaten in Venetiƫ, met een wandelende bus over straat. Maar in 1976 gaat de beweging letterlijk in vlammen op.

Mass Moving 1969-1976. Kunst op straat is het verhaal van een artistieke beweging die ontstaat in België en Nederland in het kielzog van de studentenopstanden van mei 1968. De groep kunstenaars en ingenieurs koestert het brandende verlangen een nieuwe kunst te scheppen en ook een nieuwe plek voor die kunst. Afgelopen moet het zijn met de stoffige objecten in musea en galeries, kunst moet de straat op in de vorm van ludieke en leerzame performances en installaties. En de toeschouwers moeten het liefst meedoen.

Zo gezegd zo gedaan: de leden van Mass Moving trekken de hele wereld over en laten hun fantasie de vrije loop. Op het San Marco Plein in Venetië lieten ze 10.000 vlinders los, een actie die ze in Tokio herhalen. Tijdens de autoloze zondagen van 1973 lopen ze in een 'wandelende bus' over straat. In de Himalaya gaan ze op zoek naar waterreserves.

Maar zo als dat vaak gaat bij ideologische en artistieke bewegingen: op zeker moment vliegen de leden elkaar in de haren. Zo ook bij Mass Moving. De spanningen die zich in de loop der jaren binnen de groep opgebouwd hebben, komen in 1976 tot een dramatische climax. Het is het definitieve einde van Mass Moving. Definitief? Nee. Onlangs bleek dat de spirit van Mass Moving nooit helemaal gedoofd is. De 'Mass Movers' hebben opnieuw toenadering tot elkaar gezocht en zijn samen in een project gestapt dat hun vroegere idealisme eer aan doet.