‘Kunst is voor iedereen’ is het motto van het Britse kunstenaarsduo Gilbert and George. Sinds de jaren zestig trekken ze internationaal de aandacht met hun live performances, videokunst en grote glas-in-lood-achtige fotomontages.

Hun eigen dagelijks bestaan zien zij niet los van hun kunst, integendeel: ze vormen al jaren een ‘levend kunstwerk’, gekleed in onberispelijke maatkostuums.

De jonge Julian Cole poseerde in 1986 als model voor kunstenaars Gilbert and George. Vervolgens richtte Cole als regisseur zélf de camera op het duo. Het intieme en ontroerende documentaire portret dat hij in een periode van bijna twee decennia tot stand bracht, toont Gilbert and George voor het eerst in hun opmerkelijke relatie tot elkaar maar ook in hun hoedanigheid als ‘levend kunstwerk’.

De film volgt het spoor van de twee mannen, beiden afkomstig uit een eenvoudig milieu, en laat zien hoe ze bijna veertig jaar geleden het internationale artistieke podium betraden waar ze sindsdien hun raadselachtige en omstreden dubbele act opvoeren. Aan Gilbert and George zijn wereldwijd meer exposities gewijd dan aan welke andere levende kunstenaar dan ook.

De documentaire onderzoekt in hoeverre ze hun motto ‘Art for All’ (‘Kunst is voor iedereen’) hebben waargemaakt met hun baanbrekende tentoonstellingen in onder meer Rusland en China en laat zien hoe kunst in staat is culturele grenzen te overschrijden.

Regisseur: Julian Cole