AVRO Close Up

David Hockney, Het grotere werk

AVRO

De documentaire ‘David Hockney - Het grotere werk’ volgt kunstenaar David Hockney gedurende een periode van drie jaar wanneer hij Californië verlaat om terug te keren naar zijn geboorteplaats Yorkshire.

In de aanloop naar zijn zeventigste verjaardag besluit kunstenaar David Hockney (1937) na een verblijf van tientallen jaren in Californië terug te keren naar zijn geboortegrond in Yorkshire, in Engeland. Deze grote verandering valt samen met een verlangen om zijn hele benadering van het schilderen met olieverf opnieuw uit te vinden. Voor het eerst schildert hij in de open lucht, midden in het landschap, van seizoen tot seizoen en in allerlei soorten weer. Voor het eerst ook staat hij een camera toe om hem te filmen wanneer hij aan het werk is. Regisseur Bruno Wollheim krijgt volop toegang tot de schilder, zolang hij in zijn eentje, dus zonder cameraploeg, werkt.

De film onderzoekt ook Hockney’s haat-liefde relatie met de fotografie, een medium dat tot dan toe zijn steun en toeverlaat was. Tijdens de opnames van deze documentaire probeert hij een tijd lang de fotografie geheel uit zijn werk te bannen. Door te werken met aquarelverf en het bestuderen van Chinese beschilderde perkamentrollen leert hij het ambacht van het schilderen helemaal opnieuw.

Terwijl Hockney het spektakel van Engelands snel wisselende seizoenen gadeslaat, vindt hij nieuwe inspiratie en zijn ambitie neemt toe: hij stapt over van snelle impressionistische landschapjes naar grotere schilderijen. De film bereikt een hoogtepunt met het in drie weken tijd vervaardigde werk ‘Bigger Trees near Water’, het grootste schilderij ooit in de buitenlucht gemaakt (ruim 15 bij 4 meter).