AVRO Close Up

Het atelier van Mondriaan

AVRO

Piet Mondriaan verhuist in 1921 naar Parijs, de stad waar hij zeventien jaar zou blijven. Zijn Parijse verblijf brengt hem geen roem, maar toch is deze periode van cruciaal belang.

Hij vervolmaakt zijn kunst en woont en werkt in een atelier met een uniek, strak vormgegeven interieur dat net als zijn neoplastische werk geschilderd is in de kleuren wit, geel, rood en blauw.

Piet Mondriaan (1872-1944) was in Nederland al een bekend kunstenaar toen hij naar Parijs verhuisde. Daar ontdekt hij, aanvankelijk onder invloed van het Kubisme, een universele artistieke taal op basis van originele geometrische vormen en primaire kleuren. Net als Kandinsky en Malevitsj is hij een van de pioniers van de zuivere abstractie, zijn werk betekent een revolutie in de twintigste-eeuwse kunst.

Een belangrijk deel van de documentaire bestaat uit scènes opgenomen in een exacte replica van het atelier dat Mondriaan bewoonde in Rue du Départ in Parijs.  Het interieur van het atelier is strak vormgegeven en doet sterk aan zijn werk denken. Het is geschilderd in een zorgvuldige compositie van de kleuren wit, rood, blauw en geel.

In het atelier krijgt de kijker het verhaal van Mondriaan te zien, dat door een acteur wordt vertolkt. Daarnaast is de documentaire verrijkt met archiefbeelden. Hierbij is onder andere schrijver en recensent Michel Seuphor te zien. Hij was een goede vriend en compagnon van Mondriaan in Parijs. Ook komt Cesar Domela aan het woord, een belangrijk lid van de kunstenaarsbeweging De Stijl.

Gaandeweg schetst de documentaire het beeld van het verloop van Mondriaans carrière: van zijn eerste realistische werken tot de mystieke jaren en van De Stijl tot zijn vertrek in 1938 naar New York, waar hij in 1944 overlijdt. In het atelier van Mondriaan is de eerste documentaire in dertig jaar over de kunstenaar.

Regisseur: François Levy-Kuentz