Close Up

100 Films & a funeral

AVRO

De opkomst van de Europese filmstudio 'PolyGram Filmed Entertainment' is een waar succesverhaal. De studio bindt in de jaren negentig de strijd aan met Hollywood met behulp van een nieuw fenomeen: arthouse-films die scoren als kaskrakers. Na het eerste succes, 'Four weddings and a funeral', zou Hollywood nooit meer hetzelfde zijn.

De documentaire 100 films & a funeral begint met de introductie van Michael Kuhn. De Brit Kuhn werkt bij het aanbreken van de jaren negentig als advocaat voor PolyGram. Kuhn heeft geen enkele ervaring in de filmbusiness maar hij heeft grote ambities: hij droomt ervan om in Londen een filmstudio van de grond te tillen die kan concurreren met Hollywood. En dat lukt. In 1991 ontstaat PolyGram Filmed Entertainment als tak van Philips en platenlabel PolyGram. Nog geen vijf jaar later maakt de filmstudio furore in Cannes, op het Sundance Festival en bij de Oscars met films als Dead Man Walking, The Usual Suspects, Elizabeth, Trainspotting en Priscilla, Queen of the Desert.

In totaal maakt en distribueert de studio in zijn bijna tienjarige bestaan meer dan honderd speelfilms, waarvan er maar liefst veertien een Oscar winnen. Maar op het moment dat Michael Kuhn en zijn team alle records lijken te gaan breken met Notting Hill, wordt PFE eind jaren negentig van de aardbodem weggevaagd door een business deal tussen een Nederlandse zakenman (Cor Boonstra) en een ambitieuze Canadese miljonair. 

Desondanks is met het succes van PolyGram Filmed Entertainment overtuigend aangetoond dat niet alleen Hollywood het patent heeft op films die de hele wereld laten lachen en huilen. En, belangrijker nog, de studio heeft bewezen dat er een belangrijke markt is voor intelligente en eigenzinnige films. Films die niet gemaakt zijn volgens de geijkte Hollywood formules. Daarmee is de smaak binnen de filmindustrie voorgoed veranderd.

In 100 films & a funeral komen vele insiders uit de filmindustrie aan het woord, onder wie regisseur Michael Apted, actrice Jodie Foster, scriptwriter Richard Curtis (Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Love Actually), regisseur Sir Alan Parker (Midnight Express), evenals degenen die direct betrokken waren bij het succes van PFE zoals Michael Kuhn en zijn collega’s. Daarnaast omvat de documentaire talloze fragmenten uit de vele films van PolyGram Filmed Entertainment.