Martijn Tervoort, VPRO, 2011

Beeldverhaal

VPRO

In 'Beeldverhaal' Jean-Marc van Tol praat onder andere met Toon Horsten (stripjournalist), Brecht Evens (striptekenaar), Luc Morjaeu en Peter van Gucht (tekenaar en scenarist 'Suske en Wiske').

Aflevering van 'Beeldverhaal' zijn niet online te bekijken.

Presentator Jean-Marc van Tol, geestelijk vader van Fokke & Sukke, neemt de kijker mee in de wereld van de strip en laat zien wat er schuilgaat in de wereld achter de plaatjes. Van Suske & Wiske tot Jan, Jans en de kinderen en van Superman tot Astroboy: Beeldverhaal is een feest voor de fervente stripliefhebber en een openbaring voor de rest.

Niet eerder werd de strip als cultureel fenomeen op deze manier op televisie ontleed en in kaart gebracht. Net als muziek, literatuur en film is strip een kunstvorm die iets overbrengt en invloed heeft. Hoe werkt dat? Welke strips zijn er? En welke zijn er belangrijk geweest in de geschiedenis van de strip? Hoe wordt een getekend poppetje een icoon? Van Tol gaat op pad om antwoorden te vinden. Tijdens zijn zoektocht passeren onder meer Kuifje, Olivier B. Bommel, autobiografische strips, Manga en superhelden de revue. Ook gaat hij naar België, stripland bij uitstek, en dompelt zich onder in de minder bekende undergroundstrips.

"Strips zijn veel leuker dan televisie, maar als je dan toch naar televisie kijkt, laat het dan in godsnaam over strips gaan."

Afl 1: Jan, Jans en de kinderen (za 29 okt 2011)

Sommige striptekenaars gebruiken hun eigen leven als inspiratiebron. Hoe ver kun je daarin gaan en hoe eerlijk moet je zijn? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen), Barbara Stok (Barbara Stok) en Gerrit de Jager (familie Doorzon en Zusje)

Afl 2: Superman (za 5 nov 2011)

Waarom is de Amerikaanse superheldenstrip zo populair in de VS en wat maakt de superhelden zo typisch Amerikaans? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Chris Claremont (scenarist 'X-men'), David Finch (tekenaar/scenarist 'Batman the Dark Knight') en Jonathan Ross (presentator en stripverzamelaar).

Aflevering 3: Olivier B Bommel (za 12 nov 2011)

Wat maakt de Bommel strips zo bijzonder? En wat is de invloed van Marten Toonder op de Nederlandse strip? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Dick Matena (tekenaar), Hans Matla (stripverzamelaar), Pieter Steinz (chef boeken NRC)

Afl 4: Kuifje (za 19 nov 2011)

Welke rol heeft Kuifje gespeeld bij het ontstaan van de moderne Europese strip. Hoe hou je Kuifje nog levend onder de huidige striplezers? En welke invloed heeft Hergé gehad? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Joost Swarte (tekenaar en Kuifjekenner) en Henk Kuijpers (tekenaar Franka).

Afl 5: Astroboy (za 26 nov 2011)

Manga is de Japanse stijl van strips maken. Waarom is manga zo typisch Japans en hoe komt het dat Manga in Japan zo enorm populair is? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Yoshihiro Tatsumi (beroemde Japanse tekenaar) en Haruko Kashiwagi (mangatekenares).

Afl 6: Mr. Natural (za 3 dec 2011)

De underground-strip is een alternatieve stroming die in Amerika ontstond en in Nederland navolging kreeg. Maar bestaat ondergrond nog wel? Van Tol praat onder andere met Jerry Moriarty (Amerikaanse undergroundtekenaar), Peter Pontiac (tekenaar), Evert Geradts (tekenaar en oprichter undergroundblad 'Tante Leny presenteert').

afleveringen