Argos TV - Medialogica

Jos van Rey, onderkoning van Roermond

Human, VPRO

Ooit stond hij bekend als de bestrijder van fraude en corruptie maar nu staat Jos van Rey zelf voor de rechter om zich te verdedigen tegen verdenking van omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

In zijn tijd als Tweede-kamerlid voor de VVD profileerde Van Rey zich als een corruptiebestrijder bij uitstek. Hij zette zich af tegen de katholieke bestuurscultuur die er volgens hem in Limburg heerste. Als vicevoorzitter van de 'Parlementaire Enquêtecommissie Bouwsubsidies' zocht hij alle onregelmatigheden die hij kon vinden tot op de bodem uit. Toen hij Den Haag verliet en terugkeerde naar zijn geboortegrond, werd hij binnengehaald als de held die de Limburgse politiek zou gaan hervormen.

Als Wethouder Stadsplanning en Ruimtelijke Ordening gaf hij de stad Roermond samen met projectontwikkelaar Piet van Pol door middel van verschillende investeringen een nieuwe impuls. De voortvarendheid van Van Rey wekte de aandacht van twee journalisten van Dagblad De Limburger. Zij maakten openbaar dat er sprake was van een belangenverstrengeling tussen Van Rey en Van Pol. Burgemeester Henk van Beers kondigde vervolgens een integriteitsonderzoek aan naar Van Rey. Ook het Openbaar Ministerie begon met de vervolging van Van Rey. Op 20 januari 2015 zal hij voor de rechtbank in Rotterdam moeten verschijnen.

Hoe kan het dat het imago van de bestuurder zo lang intact bleef? En welke rol hebben de media gespeeld?