Argos TV - Medialogica

De jacht op Benno L

Human, VPRO

In februari 2014 wordt bekend dat Benno L., de voor ontucht veroordeelde zwemleraar, in Leiden woont. Het leidt tot ophef in de stad. Een woedende volksmenigte houdt de wacht voor zijn huis, anti-Benno L. Facebookpagina’s schieten als paddenstoelen uit de grond en de burgemeester van Leiden draait overuren. Ook de media zitten er bovenop. NRC Handelsblad krijgt kritiek na het onthullen van de woonplaats. De krant zou hiermee de jacht op Benno L. hebben geopend.

Argos-TV Medialogica reconstrueert de rol van de media bij de terugkeer van een veroordeelde pedoseksueel in de samenleving. Overal waar Benno L. huisvesting krijgt, van Venray tot Leiden, worstelt de burgemeester met zijn komst. De bekendheid van L. maakt het risico op volkswoede en media-aandacht groot. Wat is het effect hiervan op de resocialisatie? Moeten journalisten rekening houden met de hetze die door hun artikelen kan ontstaan? Waarom publiceerde NRC Handelsblad de verblijfplaats van Benno L.?

Voor deze uitzending spreekt Medialogica onder anderen met de burgemeester van Leiden Henri Lenferink, de burgemeester van Venray Hans Gilissen, algemeen directeur Reclassering Nederland Sjef van Gennip, de advocaat van Benno L. Pieter van der Kruijs, Remco van Tooren en Han Moraal van het Openbaar Ministerie en Philippe Remarque van de Volkskrant.