Argos TV - Medialogica

De eurocrisis en de beeldvorming

Human, VPRO

In hoeverre waren media, politici, woordvoerders verantwoordelijk voor het bijna-ineenstorten van een munt? Over hoe een Griekse storm geoogst werd. Met oa. oud-premier George Papandreou, oud-eurocommissaris Olli Rehn, voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager en Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de Europese Commissie.

De Eurocrisis raasde de afgelopen jaren over ons continent. Terwijl de ene na de andere Europese top werd georganiseerd, stond Brussel als nooit tevoren in de belangstelling van journalisten, economen en opiniemakers. Sommigen voorspelden een Grieks vertrek uit de euro, anderen ook het einde van de muntunie. De belangrijkste politici zwegen of lieten mondjesmaat informatie los, uit angst voor reacties op de financiële markt. Populistische politici en de media gooiden olie op het vuur.

Hoe kwam de publieke opinie rondom de Griekse crisis tot stand? In hoeverre duwden doemscenario's Griekenland verder naar de financiële afgrond? Werkte het taboe om over scenario's te spreken speculatieve berichtgeving en marktanalyses in de hand? En wat betekende en betekent deze crisis voor de Europese samenwerking?

We blikken terug op de publieke opinievorming rondom een mogelijk Grieks vertrek. Dat doen we met toenmalig premier van Griekenland George Papandreou, Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-president Jean-Claude Trichet, minister van Financiën Jan Kees de Jager en Nederlandsche Bank-president Nout Wellink. Daarnaast komen journalisten van Der Spiegel, Bloomberg en de BBC aan het woord.