Achter het scherm

NOS-journaal

NTR

Serie reportages naar aanleiding van het zestigjarig jubileum van de televisie in Nederland. De rollen worden omgedraaid: de kijker krijgt nu eens de kans een blik in de keuken van de makers te werpen.

Tonko Dop volgde bekende en onbekende makers van zeven Nederlandse toptitels: Het Journaal, Studio Sport, De Reünie, Pauw en Witteman, X-Factor, Flikken Maastricht en Sesamstraat.

Aflevering: Het journaal

Wat is nieuws? Hoe wordt nieuws gemaakt? Is nieuws bij de publieke omroep anders dan bij de commerciëlen? Regisseur Tonko Dop neemt de kijkers mee achter de schermen bij het NOS Journaal. Daar is dagelijks een leger van 400 man bezig om voor de televisie het nieuws te verslaan. Elke dag is weer een strijd om secondes, een strijd op leven en dood en en een strijd om de uitzending te halen.

In deze aflevering van Achter het scherm volgen de makers de ontstaansgeschiedenis van het journaal van 24 augustus 2011. Om 09.00 uur begint de journaaldag met de eerste vergadering. Op dat moment zijn verslaggevers Martijn Bink en Henrik Willem Hofs in Den Haag om verslag te doen van de overhandiging van het eindrapport van de ramp bij Moerdijk. Tegelijkertijd maakt verslaggeefster Tanja Braun in Eindhoven een item over de problemen die de bibliotheken bedreigen maar het nieuws van die dag wordt gedomineerd door Libië en de jacht op Khadaffi. In Hilversum slaat de paniek toe als blijkt dat verslaggever Hans Jaap Melissen mogelijk is getroffen is door een Libische granaat. Ondertussen werkt presentator Rob Trip aan zijn teksten en eindredacteur Arno Vermeulen maakt het draaiboek. Om 20.00 uur is hij uitgerekend en om 20.20 uur is hij uitgeteld!

Regisseur: Tonko Dop