Achter het scherm

Sesamstraat

NTR

Serie reportages naar aanleiding van het zestigjarig jubileum van de televisie in Nederland. De kijker krijgt nu eens de kans een blik in de keuken van de makers te werpen.

Tonko Dop volgde bekende en onbekende makers van zeven Nederlandse toptitels: Het Journaal, Studio Sport, De Reünie, Pauw en Witteman, X-Factor, Flikken Maastricht en Sesamstraat.

Aflevering: Sesamstraat

Je keek het als kind of je kijkt met je kinderen mee. Iedereen kent het programma over de bekendste straat van Nederland: Sesamstraat. Televisie als opvoeder. We kijken mee met de makers van Sesamstraat. Het programma is gestoeld op Amerikaans voorbeeld, maar heeft al 35 jaar lang een eigenzinnige Nederlandse invulling waar zelfs de Amerikanen met bewondering naar kijken.

Programmamaker Tonko Dop volgt Aart Staartjes die als geen ander weet hoe je goede jeudtelevisie maakt. Zo was hij betrokken bij legendarische jeugdseries als De stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend en natuurlijk De Film van Ome Willem. Ook volgt hij op de set van Sesamstraat de poppenspelers die in onmogelijke houdingen op de grond liggen. Zij geven de poppen hun ziel door hen te laten bewegen, maar ook te laten praten. Ieniemienie neemt een nieuw liedje op. Paul Haenen en Wim T. Schippers spreken Bert en Ernie in. En we zien de eindredacteur, regisseur en al die andere bezielde makers die meer vertellen over de wereld die achter Sesamstraat schuilgaat.

Regisseur: Tonko Dop