3Lab: Een film ofzo

Mensen zoeken naar verhalen ze denken het is een film ofzo

NTR

In Den Helder stond The Hood: een carport waar de Antilliaanse gemeenschap samenkwam. Maar de gemeente besloot er een bulldozer tegenaan te gooien. Regisseur Judith de Leeuw wil hun tijd daar reconstrueren, maar de Antilliaanse jongens die ze spreekt, willen een ander verhaal vertellen.

De titel Mensen Zoeken Naar Verhalen en Denken het is een Film Ofzo geeft je van te voren al het gevoel dat je in het duister tast. Zo was het ook voor regisseur Judith de Leeuw. Zij wilde een verhaal maken over de centrale plek die de carport The Hood innam in het leven van de Antilliaanse gemeenschap in den Helder, tot de gemeente het huisje besloot te slopen.

Mannen voedden daar hun zonen op, hielden barbecues, spraken over het leven, breiden en dronken er bier. Een plek waar iedereen kon komen. Deze verhalen wilde zij ontzettend graag vertellen, maar de Antilliaanse jongeren zitten niet zo op haar te wachten. Door een aantal wordt ze zelfs gezien als onderdeel van de groep die de carport heeft gesloopt.

Vanaf dit moment beginnen de beelden door elkaar te buitelen, moet Judith de regie overgeven en krijgt ze pittige vragen van degene die zij wilde interviewen. Is zij wel de aangewezen persoon om stereotypen te ontmaskeren? Kan zij hun verhaal wel oprecht vertellen? 

In Een Film Ofzo komt kleur- en klasseverschil op een verrassende, maar ook schrijnende manier aan bodt.

Videoclip

Bekijk hiernaast de videoclip die Tru G in samenwerking met 9 Stories heeft gemaakt voor de film Mensen zoeken naar verhalen ze denken het is een film ofzo.

Tru G is een rapper die al bekendheid heeft veroverd op de Antillen. Meestal rapt hij dan ook in het papiaments, maar voor deze clip doet hij het in het Nederlands.

Interview met de regisseur

Credits

Regie: Judith de Leeuw

Een Film Ofzo kwam tot stand in het kader van TeledocCampus.