NPO 3

Club Blitz en de stijliconen van de 80’s

NTR

De Londense club Blitz werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw de broedplaats van de New Romantics. Die werden met Boy George & Culture Club, Spandau Ballet, Ultravox en Visage trendsetters voor een hele generatie.

Een groep arme en creatieve jongeren verzamelt zich begin jaren tachtig in Club Blitz in Londen. Geïnspireerd door David Bowie en Roxy Music zetten ze zich af tegen de grimmige crisis en heersende intolerantie met zelfgemaakte outfits en een nieuwe muziekmix. De club wordt zo de broedplaats van de New Romantics die met Boy George & Culture Club, Spandau Ballet, Ultravox en Visage trendsetters worden voor een hele generatie. Dit is het verhaal van de ‘Blitz Kids’.

In Club Blitz vormen de rebellerende outcasts onder bezielende leiding van Rusty Egan een maffe familie. De muzikant, dj, producer en smaakmaker Rusty creëert ruimte om te experimenteren met mode en genderidentiteit en haalt nieuwe muzikale invloeden als Kraftwerk binnen. De synthesizer is niet meer weg te denken en de kenmerkende sound en look van de New Romantics zijn geboren. Dit bonte en inclusieve statement moet de toon gaan zetten van een nieuw decennium en een antwoord worden op de grauwe crisistijd met stakingen en armoede van eind jaren zeventig.

Steve Strange, later zanger van Visage, voert een strikt deurbeleid om zo alleen de echte artistieke pioniers binnen te laten: “not fancy dress, but dress fancy” is het motto. Al snel weten ook grote sterren de club te vinden. Als de introductie van heroïne zijn tol eist en de underground subcultuur via de hit Fade to Grey en Bowies Ashes to Ashes de mainstream inrolt, zwermt de familie uit. Sommigen worden wereldsterren, anderen wacht een tragischer lot. De invloed van de New Romantics is ondertussen niet meer weg te denken uit de huidige popcultuur.

Met: Rusty Egan, Boy George, Marilyn, La Roux, Gary Kemp, Midge Ure, Andy Polaris, Robert Elms, DJ Princess Julia, Darla-Jane Gilroy en Michele Clapton.

Regie: Bruce Ashley and Michael Donald

Meer muziekdocu's