3Doc:

Pisnicht: The Movie

VPRO

Pisnicht. Homootje. Flikker. Een kleine greep uit de variaties op het woord 'homo' waar we in Nederland vaak mee schelden. Toen Youp van 't Hek het woord 'pisnicht' in een column gebruikte was Nicolaas Veul er klaar mee. Hij hoort deze woorden namelijk al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Tijd om te onderzoeken, maar vooral ook om te laten zien wat deze woorden met jonge homo's doen.

Nicolaas onderzoekt welke wereld er schuilt achter deze discussie en zoekt naar antwoorden op vragen als: Ben je een zeikerd als je iets van deze grappen zegt? En waarom? Welke denkbeelden zitten er achter de grappen? En welke impact hebben dit soort woorden op jonge lhbt'ers? 

In Pisnicht: The Movie zoekt Nicolaas uit hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit. Hij staat in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt, hij gaat naar scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Ook polst hij bij mensen op straat hoe beladen het woord homo is als je hen zo aanspreekt. Hij merkt al snel op dat humor en homofobie soms dwars door elkaar heen lopen.

Meer docu's over homoseksualiteit en machocultuur

Meer 'Pisnicht: The Movie'