Het Uur van de Wolf

Living the Light - Robby Müller

NTR

Met zijn uitzonderlijke gevoel voor kleurdiepte, innovatieve verlichtingsmethoden en zijn voortdurende zoektocht naar eenvoud heeft cinematograaf Müller generaties van cameraregisseurs aangemoedigd om hun eigen manier van kijken te ontdekken. Behalve een meester van het analoge werd hij ook een digitale pionier toen hij zijn eerste speelfilms met Lars von Trier maakte.

Müllers (1940-2018) werk is vergeleken met dat van schilders als Vermeer en Hopper, die net als hij meesters van het licht waren. In zijn handen veranderde de camera in een muziekinstrument dat iedereen liet dansen en de wereld verlichtte. Voor haar bijzondere filmessay Living the Light – Robby Müller kreeg regisseur en cameravrouw Claire Pijman het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire van het jaar.

Documentairemaakster Pijman werkte jaren voor Müller en had toegang tot zijn persoonlijke archief: duizenden Hi8-videodagboeken, persoonlijke foto’s en polaroids die Robby Müller maakte tijdens het draaien met regisseurs als Wim Wenders, Jim Jarmusch en Michael Winterbottom. De documentaire verweeft die beelden met fragmenten uit Müllers grote oeuvre tot een vloeiend geheel. Jim Jarmusch voegt daar met zijn filmmuziek een eigen geluid aan toe. Living the Light - Robby Müller is een ode aan een legendarische cameraman en aan het licht.