3Doc:

Michael Hutchence: Mystify

NTR

Intiem en ontroerend potret van voormalig INXS-frontman Michael Hutchence. Opgebouwd uit een grote rijkdom aan archiefbeelden, home video's en getuigenissen van zijn vrienden, familie en geliefden.

Zijn persoonlijkheidsverandering van een verlegen levensgenieter in een boze en excessieve rockster en zijn zelfdoding in 1997, zijn met mysterie omgeven. Ze blijken een veel tragischere achtergrond te hebben dan ook intimi wisten. Opgebouwd uit een grote rijkdom aan archiefbeelden, home video’s en getuigenissen van zijn vrienden, familie en geliefden (waaronder Kylie Minogue), laat de film ons kennismaken met de veelzijdige, intens sensitieve en complexe man, die schuilging achter deze charismatische ‘rockgod’.

Regie: Richard Lowenstein

Helmut Boeijen over 'Mystify: Michael Hutchence'

Zijn geruchtmakende dood leek een logisch uitroepteken achter een turbulent leven. Van een man die als een archetypische rockgod het collectieve geheugen zou ingaan. Michael Hutchence, frontman van de Australische rockband INXS. Zanger van wereldhits als Original Sin, Never Tear Us Apart en Need You Tonight. Gestorven op 22 november 1997, op 37-jarige leeftijd.

In Mystify: Michael Hutchence probeert regisseur Richard Lowenstein, die diverse INXS-clips maakte en voor deze documentaire toegang kreeg tot het privé-archief van zijn hoofdpersoon, met Hutchences familie, bandleden en ex-vriendinnen het leven en de carrière van het idool uit te diepen. Lowensteins bronnen leveren (off screen) allerlei anekdotes, maar tot een coherente of diepgravende narratief leidt dit uiteindelijk niet. Hutchence blijft de klassieke getormenteerde zanger – zoals elke muziekgeneratie lijkt voort te brengen – die met gezwinde spoed op zijn onvermijdelijke dramatische einde afkoerst.

De filmmaker kent speciale waarde toe aan een gewelddadig incident in Denemarken, waarbij de zanger een hersenbeschadiging zou hebben opgelopen. Daarna werd alles anders bij Michael Hutchence. Tekenend is een pijnlijk tafereel bij de Brit Awards van 1996. Nadat de INXS-voorman een prijs heeft overhandigd aan Oasis, wordt hij publiekelijk afgeserveerd door de gitarist van die band, Noel Gallagher: ‘Has-beens shouldn’t present awards to gonna-beens’. Hutchence druipt vernederd af.

Hij was toen al in een veelbesproken relatie met Bob Geldofs ex-vrouw Paula Yates beland en zou met haar in een duizelingwekkende spiraal van drugs en depressie terechtkomen, die beiden fataal werd. Uiteindelijk was er geen redden meer aan voor Michael Hutchence, luidt dan de conclusie. En in wezen kon hij daar zelf dus ook niet al te veel aan doen. Die ene knal voor zijn hoofd had hem voorgoed veranderd.

Ging het werkelijk zo? Of is dit hoe van elk groots geleefd leven een verhaal met kop en staart wordt gemaakt en een duidelijke oorzaak automatisch tot een onontkoombaar gevolg leidt?

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Met de 2Doc Weekly kijk je iedere zondag alle films van de aankomende week vooruit. Sluit je aan bij de grootste documentaire-community van Nederland en abonneer je op de 2Doc Weekly.

De beste muziekdocu's