2Doc:

Meru

BNNVARA

Jimmy Chin, Conrad Anker en Renan Ozturk pogen om de 'Haaienvin' in de Himalaya's als eerste ter wereld te beklimmen. Lukt het ze om levensbedreigende tegenslagen te trotseren en de top te bereiken?

De dood of de gladiolen

Het verhaal van Meru ontstijgt de klimsport doordat de focus ligt op de verbluffende passie en het doorzettingsvermogen van de drie vrienden. “Alles wat ik altijd heb willen doen is deze top en deze klim”, zegt Anker. Voor de leek is het moeilijk voor te stellen, maar niets is belangrijker voor hen dan het beklimmen van de Haaienvin.


Zelfs angst voor de dood houdt de drie niet tegen bij het bestijgen van de gigantische richel van graniet. Terwijl klimmer Conrad zich zorgen maakt dat zijn potentiële dood zijn familie teleur zal stellen, was voor zijn vriend Jimmy de grootste zorg dat hij aan zijn moeder had beloofd om niet eerder dan haar te sterven. “Nadat mijn moeder stierf, dacht ik op zo’n moment tijdens een klim wel eens: Nu kan ik er echt voor gaan.” Voor Conrad, Jimmy en Anker is het beklimmen van de Haaienvin de dood of de gladiolen.

Waarom?
De ongebreidelde passie van de drie is niet in simpele taal over te brengen, al probeert Conrad het wel: “Ik doe het voor het uitzicht”, hijgt hij tijdens het klimmen. Dit is slechts een fractie van wat de bevlogen klimmers drijft. De documentaire weet uiteindelijk hun passie over te brengen, niet met simpele taal maar door de kijker mee te slepen in de emotionele tocht van de klimmers.

Regisseur: Jimmy Chin

Meru op de kaart

Beoordeling

Met een Metacritic score van 77, een 7,7 van IMDB en 90 procent op Rotten Tomatoes, heeft Meru zich bij de critici bewezen. De film wordt geprezen voor het overbrengen van de successen, misstappen en de passie van de klimmers.

Carson Lund van Slant Magazine wist toch enkele tekortkomingen te verwoorden die de kritische kijker in de film zou kunnen herkennen. Volgens hem wordt er niet uitgelegd wat de klimmers er in psychologische zin toe beweegt om hun leven te wagen voor deze hobby. Ook wordt in de film weinig nadruk gelegd op de technische hoogstandjes die de klimmers behalen, zoals het vastmaken van een hangende tent aan een rotsmuur. Om te weten hoe dat werkt zal je dan ook nog even door google moeten spitten. 'Meru' legt de focus op de passionele gedrevenheid van de klimmers.

Recensies