3Doc:

NOMA - My Perfect Storm

KRO-NCRV

Toen chefs René Redzepi en Claus Meyer in 2004 besloten om in hun nieuwe restaurant Noma uitsluitend te werken met ingrediënten uit Scandinavië, werden ze voor gek verklaard.

Deze openhartige kijk in de keuken van het restaurant, en vooral in het hoofd van de geniale perfectionist Redzepi, toont de lange weg die de culinaire vernieuwers moesten gaan tot Noma in 2010, en daarna nog drie keer, werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Pierre Deschamps filmt vanuit allerlei hoeken om de stormachtige en serene momenten in Noma's keuken vast te leggen. Meyer, Redzepi, collega-chefs en andere kenners komen aan het woord over het succes, de constante druk om te presteren en de diepe dalen die ze ook meemaakten, zoals toen 63 gasten ziek werden na hun diner bij Noma.

Noma werd gekozen tot beste restaurant ter wereld in 2010, 2011, 2012 en 2014. Redzepi is co-auteur van Noma: Time and Place in Nordic Cuisine (Phaidon, 2010) en auteur van A Work in Progress (Phaidon, 2013). In 2008, richtte hij het Nordic Food Lab, een onafhankelijk open-source onderzoeksorganisatie die heerlijkheid onderzoekt. In 2011 richtte Redzepi het MAD Symposium op, een jaarlijkse bijeenkomst van chefs en liefhebbers, die graag meer willen weten. René Redzepi is chef en mede-eigenaar van Noma in Kopenhagen, Denemarken. Noma gebruikt de beste lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Sinds de oprichting van het restaurant in 2003 ontwikkelde Redzepi daarom een netwerk met boeren en leveranciers.

Regie: Pierre Deschamps