3Doc:

Strike a Pose

NTR

Documentaire over het overwinnen van schaamte en het gevecht dat nodig is om te zijn wie je bent. Over de dansers van Madonna's Blond Ambition Tour.

In 1990 banen zeven jonge dansers zich een weg naar de roem van Hollywood. De dansers, waarvan zes homo's en één hetero, zijn gecast voor Madonna’s spraakmakende Blond Ambition Tour. De documentaire Truth or Dare – In bed with Madonna (1991) geeft ons een kijkje in de wereld van deze dansers die inmiddels uitgegroeid zijn tot iconen van de seksuele vrijheid. Nu, 25 jaar later, vertellen de dansers hun verhaal en over wat het betekent om jezelf te durven zijn in een wereld waar acceptatie van homoseksualiteit nog niet zo vanzelfsprekend is.

Regie: Ester Gould en Reijer Zwaan

Meer over 'Strike a Pose'

26 jaar na Madonna's Vogue vertellen de dansers hoe het nu met hun gaat en striken zij nog één keer een pose.

Met ruim 100.000 bezoekers wist 'Strike a pose' de prestigieuze status van Kristallen Film te bereiken.

De Vogue scene

Jennie Livingston’s ‘Paris is burning’ is een veelbesproken en iconische film die de New York Ballroom subcultuur uit de jaren 80 laat zien. In de film volgt Livingston gedurende zeven jaar New Yorkse  drag queens, transgenders en homoseksuelen die van zich laten horen in ‘Vogue dancebattles’. Deze Ballroom cultuur vormde een inspiratie voor zowel Madonna’s hit ‘Vogue’ als voor haar dansoptredens. Desondanks blijft de film omstreden. Hoewel de film een prijs van de jury won tijdens het Sundance film festival in 1991, ontving de film ook veel kritiek van feministische academici vanwege het voyeuristische en commerciële karakter.

Meer films van Ester Gould waaronder: 'A Strange Love Affair With Ego'

Kijk ook..